Vijesti

Sisački srednjoškolci kuhali u restoranu Jamieja Olivera u Budimpešti

 

 

Jedan od razloga zašto je dobro upisati  srednjoškolske strukovne smjerove u Srednjoj školi Viktorovac je i što se tijekom obrazovanja dobiva mogućnost dodatnih razvijanja kompetencija pa su tako sisački srednjoškolci, zahvaljujući projektu “Širenje kompetencija u ugostiteljstvu kroz europsko iskustvo – Erasmus+ mobilnost“ radili u restoranu Jamieja Olivera u Budimpešti koja organizira cateringe za više tisuća osoba.

U Budimpešti su svoje vještine brusili budući kuhari i konobari, a kako bi naučene vještine prenosili i nekim budućim generacijama s njima su u pratnji bili i stručni učitelji Mario Kastmiler i Sandi Bajrić.

Učenici su u Budimpešti proveli 17 dana tijekom kojih su obavljali stručnu praksu, kuhari u 2 restorana koja se temelje na Jamie Oliver konceptu rada, a konobari u kompaniji koja se bavi cateringom za događaje od više tisuća ljudi, ovisno o svom zanimanju i iskazanim kompetencijama. Osim stručne prakse učenici su imali i bogat kulturni program obilaska Budimpešte uz organizirani posjet i razgled Gerbeaud kuće (Gerbeaud Cukrászda), pekare stare 165 godina

“Projekt “Širenje komepetencija u ugostiteljstvu kroz europsko iskustvo” namijenjen je učenicima i nastavnicima Srednje škole Viktorovac a za njegovu provedbu odobreno je 28.912 eura putem Agencije za mobilnost i programe EU za mobilnost učenika za 2023. godinu.

Projektom se u suradnji s partnerima Rampart Gasztronómia, i Jamie Oliver’s Diner Budapest/Berlin želi omogućiti stjecanje kompetencija u ugostiteljskim zanimanjima kako bi učenici u budućnosti bili konkurentniji na tržištu rada. Kompetencije će učenici stjecati na različitim radnim mjestima povezanim s njihovim strukovnim obrazovanjem te profesonalnim posjetima i raznim radionicama vezanima uz njihovu struku. Tijekom stručne prakse će unaprijediti svoja postojeća znanja, vještine i kompetencije.  Osim temeljnih znanja struke učenici, ali i nastavnici, povećati će svoje jezične kompetencije, razviti komunikacijske vještine, steći poslovne kontakte i povećati kulturološke kompetencije.

Boravkom u Mađarskoj, učenici će razviti i unaprijediti međukulturalnu osviještenost koja se gradi boravkom u multikulturnim sredinama, te unaprijediti brojne transverzalne vještine kao što je rad u timu, komunikativnost, snalaženje u novim situacijama te samim time povećanje samopouzdanja, strpljenja, upornosti i ustrajnosti.

U životopisu će dobiti jednu vrlo rijetku stavku iskustva rada u inozemstvu, koja će ih razlikovati od ostalih kandidata za zapošljavanje, a svoje kompetencije će moći i dokazati jer će posjedovati Europass mobility dokument, a stečeni ishodi učenja priznat će im se putem ECVET sustava kreditnih bodova.

Mobilnost je predviđena za učenike koji u školskoj godini 2023./2024. pohađaju 2. ili 3. razred usmjerenja kuhar i konobar.

Koraljka Djetelić/Jasmina Jovev